Settled status

Settled status

A maastrichti szerződést (hivatalosan Szerződés az Európai Unióról) 1992. február 7-én írták alá Maastrichtben az Európai Közösség (EK) tagjai és 1993. november 1-jén lépett hatályba. Az Európai Unió megalakulásához vezetett, a pénzügyi és politikai unióról szóló különböző tárgyalások eredménye volt.

E szerződés 50. cikkelye szabályozza az Európai Unióból való kilépést. Ezt a cikkelyt az EU története során először – és eddig egyetlen alkalommal – az Egyesült Királyság kilépésének okán kellett alkalmazni, mely 2017. március 29-én vette kezdetét, miután 2016. június 23-án a brit szavazók (72%-os részvételi aránnyal) 52%-a erre voksolt.

 

A Brexit okai

Az Egyesült Királyságra az utóbbi évtizedekben folyamatosan az EU-val szembeni szkepticizmus volt jellemző, már évekig elhúzódó belépésük (Európai Gazdasági Közösség, 1973) sem ment gördülékenyen, és a kedélyek azóta sem csillapodtak. A kilépést szorgalmazók egyik fő érve volt, hogy heti szinten az EU-nak 350 millió fontot utal az ország, fordítsák ezt inkább az egészségügyre. A bevándorlás okozta problémák is fokozták az EU-ellenes hangulatot, egyes szakértők pedig a 2008-as bankválság kezelésére tett elhibázott politikai intézkedésekre, megszorításokra vezeti vissza a népszavazás eredményének okait.

 

A Brexit következményei

A Szerződés az Európai Unióról 50. cikkelye által meghatározott, kilépési szándék bejelentésétől számított két év 2019. március 29-én letelik, így ez a nap a Brexit hivatalos dátuma. A kilépés feltételeiről természetesen az illetékeseknek meg kell egyezniük, ez történhet kétféleképpen:

Soft Brexit: Abban az esetben beszélhetünk erről, ha a két félnek sikerülne mindenben megegyeznie, és bizonyos EU-előnyök (mint a munkaerő szabad áramlása) változatlanul jellemezné az Egyesült Királyságot, cserébe ők továbbra is hozzáférnének az EU egységes piacához.

Hard Brexit, vagy No Deal: Amennyiben a felek nem jutnak megegyezésre, mindenki rosszul jár. Az Egyesült Királyság bezárhatja határait a külföldiek előtt, cégeik, vállalkozóik előtt bezárul a vámmentes európai piac, cégek költözése, bezárása, elbocsátások és bizonytalanság lenne a következménye, jelenleg rengetegen dolgoznak azon, hogy ezt a forgatókönyvet elkerüljék.

 

Magyar munkavállalók az Egyesült Királyságban

A Brexit természetesen hatással lesz az Egyesült Királyság területén dolgozó, vagy odalátogató magyar állampolgárok további sorsára is. 2019.03.29-ig minden marad változatlan, tehát továbbra is az EU területén őket megillető jogokat és kiváltságokat élvezhetik. Ezt követően még bizonytalan a további szabályozás, a felek megegyezésének függvényében alakulnak a továbbiak.

Jelen állás szerint az Egyesült Királyságban dolgozóknak, illetve családtagjaiknak egyaránt „settled status”-ért kell majd folyamodniuk, ennek határideje 2021. június 30.  

„No Deal” esetén is lehet kérelmezni a „settled status”-t, ebben az esetben viszont ennek határideje jelen állás szerint 2020. december 31.

„Settled status”-ért folyamodni online lehet, az ”EU Exit: ID Document Check” Android alkalmazás segítségével. Jelenleg teszt üzemmódban működik a rendszer, teljesen 2019. március 30-án nyitják meg.

 

A folyamat 3 lépésből áll majd:

  1. Bizonyítsa személyazonosságát. Okostelefonja és az ”EU Exit: ID Document Check” Android alkalmazás segítségével olvassa be az igazolványában, útlevelében található elektronikus információkat.
  2. Válaszoljon az Önről feltett kérdésekre. A válaszaiból megállapítják, mióta tartózkodik az Egyesült Királyság területén.
  3. Ellenőrizze az eredményt. Tájékoztatják, válaszai alapján milyen státuszba kerülhet. Ha egyetért, fogadja el, ha nem ért egyet, szolgáltasson további bizonyítékokat a tartózkodási helyéről.

 

A folyamat díja:

16 év alatt: £32.50

16 év felett: £65

Ezt a díjat csak most, a teszt üzemmód ideje alatt kell megfizetni, a miniszterelnök január 21-i döntése és ígérete szerint ezt a költséget később visszatérítik, március 30-a után pedig ingyenes lesz a folyamat.

 

A rendszer használatához szükséges feltételek:

  • Az Egyesült Királyságban kell tartózkodni
  • e-mail cím
  • a jelenlegi útlevél vagy biometrikus tartózkodási kártya
  • bankkártya vagy hitelkártya
  • Android-telefon (például Samsung, Google vagy Sony telefon) „érintés nélküli” funkcióval.

 

Hogyan ellenőrizheti, hogy telefonja alkalmas-e a rendszer használatához:

Nézze meg telefonja beállításait, és ha el van látva Near-Field Communication (NFC) –technológiával, akkor el tudja vele végezni a folyamatot.

Az ”EU Exit: ID Document Check” alkalmazás letölthető a Google Play Store-ból.

Amennyiben nem rendelkezik az eljárás lefolytatására alkalmas mobiltelefonnal, természetesen személyesen is módja van a „settled status”-ért folyamodni.

Ehhez mindenképpen időpontot kell egyeztetni az alábbi linken található helyszínek egyikén:

https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-id-document-scanner-locations/locations-offering-chip-checker-services

A megbeszélt időpontban és helyszínen személyesen kell megjelenni, személyazonosító okmányokkal, melyeket az ügyintéző be fog szkennelni, és egy telefonnal, amely tud szöveges üzeneteket fogadni. A folyamat többi lépése később bárhol elvégezhető, egy számítógép, vagy egyéb – internetre kapcsolódni képes – eszköz segítségével.

Az eljárásnak ez a módja pénzbe kerülhet, nincs azonban egységes díjszabás, a fizetendő összegről az ügyintéző tud tájékoztatást adni.

Bizonyos esetekben további iratokat, vagy egy újabb találkozót kérhetnek Öntől, ha a dokumentumokat nem mutatja be, vagy nem jelenik meg, a kérését automatikusan elutasítják.

 

Ha Ön minden feltételnek megfelelt, akkor „settled – letelepedett”, vagy „pre-settled – előzetes letelepedett” státuszba kerül, erről az online rendszeren keresztül kap igazolást.

 

Amennyiben bármilyen hibát találtak a jelentkezésében, a Home Office (Kormányhivatal) értesíti Önt a döntés meghozatala előtt, így lehetősége lesz kijavítani azt.

Amennyiben elutasítják kérelmét, Ön kérheti a határozat felülvizsgálatát. 2021. június 30. előtt korlátozás nélkül többször is beadhatja kérelmét, a meghatározott díjat azonban minden alkalommal be kell fizetnie. Ha jelentkezését visszavonja, nem számíthat pénzvisszatérítésre.

 

„Settled status” – 21 év alattiak esetében:

21 év alattiak abban az esetben folyamodhatnak „settled – letelepedett”, vagy „pre-settled – előzetes letelepedett” státuszért, ha:

  • EU-s állampolgár,
  • ha a szülő, annak házastársa vagy élettársa EU-s állampolgár.

 

Az alábbiakra hivatkozva jelentkezhet:

  • az Egyesült Királyságban való tartózkodása, vagy
  • a szülők státusza alapján.

 

Ha az országban való tartózkodása alapján adta be jelentkezését, akkor bizonyítania kell, hogy legalább 5 éven át megszakítás nélkül és jogszerűen tartózkodik az Egyesült Királyságban, ebben az esetben kaphat „settled status”-t. Amennyiben nem tartózkodik még 5 éve az Egyesült Királyságban, még mindig folyamodhat „pre-settled status”-ért. Kérelmét elkülönítve kezelik családtagjai kérelmeitől.

 

Ha a szülők státusza alapján adta be kérelmét, bizonyítania kell a szülő-gyermek kapcsolatot. Alapesetben nem kell benyújtania bizonyítékot az Egyesült Királyságban való tartózkodásáról, de esetenként ezt kérhetik a hatóságok. Amennyiben elfogadják a kérelmét, megkapja ugyanazt a státuszt, amellyel szülei rendelkeznek.

Bizonyos esetekben akkor is kaphat „settles status”-t, ha nem tartózkodik még 5 éve az Egyesült Királyságban.

 

Ha Ön EU-s állampolgár, és baleset vagy betegség miatt nem képes munkavégzésre, vagy csak önálló vállalkozóként tud dolgozni, akkor „settled status”-t kaphat, ha:

  • a betegséget vagy balesetet megelőző két évben az Egyesült Királyságban élt, vagy
  • a tartós munkaképtelenség munkahelyi baleset, vagy foglalkozási megbetegedés következménye.

Akkor is jogosult lehet „settled status”-ra, ha házastársa brit állampolgár. Ha Ön családtagja egy EU-s állampolgárnak akkor, amikor az abbahagyni kényszerült a munkavégzést, akkor Ön is jogosult a „settled status”-ra.

 

Ha elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy korkedvezménnyel megy nyugdíjba

Akkor is járhat Önnek a „settled status”, ha Ön EU-s állampolgárként az Egyesült Királyság területén dolgozva eléri az állami nyugdíjkorhatárt, vagy korkedvezménnyel nyugdíjba megy.

Ha Ön családtagja egy EU-s állampolgárnak, amikor az illető az Egyesült Királysáég területén dolgozva eléri az állami nyugdíjkorhatárt, vagy korkedvezménnyel nyugdíjba megy, akkor Ön is jogosult a „settled status”-ra.

 

Ha elérte az állami nyugdíjkorhatárt:  

Ha Ön EU-s állampolgárként elérte az állami nyugdíjkorhatárt, jogosult a „settled status”-t, amennyiben:

  • munkaviszonyban, vagy egyéni vállalkozóként folyamatosan dolgozott az azt megelőző 1 évben, és 3 évig folyamatosan az Egyesült Királyságban élt, vagy
  • házastársa vagy élettársa brit állampolgár.

 

Korkedvezményes nyugdíj esetén:

Ha Ön EU-s állampolgárként korkedvezménnyel megy nyugdíjba, jogosult lehet a „settled status”-ra, amennyiben:

  • azt megelőzően legalább 1 évig folyamatos munkaviszonya volt, és 3 évig folyamatosan az Egyesült Királyságban élt, vagy
  • házastársa vagy élettársa brit állampolgár.

 

Ha másik EU-s országban kezd dolgozni munkaviszonyban, vagy egyéni vállalkozóként:

Ön jogosult a „settled status”-ra, ha EU-s állampolgárként másik EU-s országban kezd dolgozni munkaviszonyban, vagy egyéni vállalkozóként, és megfelel az alábbi két feltételnek:

  • ha 3 évig folyamatosan az Egyesült Királyságban élt és dolgozott (akár egyéni vállalkozóként), és
  • hetente egyszer visszatér az Egyesült Királyságba.

 

Ha Ön büntetett előéletű:

Ha Ön 18 éves vagy annál idősebb, a brit hatóságok ellenőrizni fogják, hogy elkövetett-e súlyos, vagy ismétlődő bűncselekményeket, és hogy nem jelent-e biztonsági fenyegetést. Ellenőrizni fogják az Egyesült Királyság bűnügyi adatbázisában is.

Ha kisebb vétségei voltak (pl. gyorshajtás), még jogosult lehet a „settled status”-ra. Akkor is folyamodhat érte, ha súlyosabb vétségekben találták bűnösnek, eseti elbírálás alapján döntenek.

Ha Ön börtönben volt, általában a szabadulása után legalább 5 évnyi Egyesült Királyságban való tartózkodást kell igazolnia, hogy megkaphassa a „settled status”-t.

 

Ha Ön nem EU-s állampolgár:

Bizonyítania kell a családi köteléket egy EU-s állampolgárral (pl. születési anyakönyvi kivonattal).

Csak akkor kell bizonyítania a családtag személyazonosságát és legális tartózkodását, ha Ön adja be jelentkezését korábban. Ha családtagja jelentkezett előbb, Ön a saját kérelmét csatolhatja az övéhez.

Ha érvényes állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik, nem kell megadnia a családtag személyazonosságának és tartózkodási helyének igazolását.

Meg kell adnia az ujjlenyomatait és készítenek egy fotót az arcáról az Egyesült Királyságban, kivéve, ha már rendelkezik biometrikus tartózkodási kártyával, vagy 4 éves vagy annál fiatalabb.

 

További Brexit hírek: